Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Deze uitzending staat in het teken van muziek. De invloed van muziek op de hersenen, het Mozart-effect en taal en muziek.

Te gast zijn muziekonderzoeker Henk-Jan Honing, klinisch neuropsycholoog Erik Scherder, neuroloog Cyrille Ferrier en klinisch linguïst Ineke van der Meulen. Ook te gast zijn muziekdocente Jonneke Reeser en haar leerlingen, die zelf een onderzoek op poten zetten naar de effecten van muziek op het brein. En ook hoort u de bijzondere verhalen van conservatoriumstudente Margreet Rietveld en de 20-jarige afasiepatiënt Dorien Ruiter.
 
Test ook hoe muzikaal je bent bij de BBC.
 

Wat doet muziek met het brein?

We hebben een spraak- en een emotiecentrum in ons brein. Maar heeft ook muziek een plek in het brein? Neuroloog Cyrille Ferrier zijn zoektocht naar muziek in het brein begon bij het bijzondere verhaal van conservatoriumstudente Margreet Rietveld.

Muzikaliteit is aangeboren

Op de vraag of iemand muzikaal is volgt meestal als antwoord: nee, ik zing vals. Of: nee, ik kan geen maat houden. Maar muziekonderzoeker Henk-Jan Honing komt met een bevrijdende boodschap: volgens hem is bijna iedereen muzikaal! De meeste mensen hebben zelfs een aangeboren gevoel voor muziek, blijkt uit onderzoek. Hij gaat daarover in gesprek met klinisch psycholoog Erik Scherder.

Muziek doet spreken

Mensen met een beroerte waarbij het spraakgebied in het brein beschadigd is, kunnen niet of nauwelijks praten. Maar hoe wonderlijk: hun verhaal zingen kunnen ze vaak nog wel! Ineke van der Meulen onderzoekt of mensen met een spraakstoornis beter gaan praten, wanneer ze muziektherapie krijgen. Een van haar patienten is de 22-jarige Dorien Ruiter.

Maakt muziek slimmer?

Kan muziek je slimmer maken? Kun je je IQ opschroeven, door simpelweg te luisteren naar een stevige sonate? Muziekdocent Jonneke Reeser en haar leerlingen vroegen het zich af en gingen op onderzoek uit. Ze werden daarbij geholpen door bioloog Christine Dirkse. Klinisch psycholoog Erik Scherder geeft commentaar.