Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Navigatie in het brein

Verdwalen in het bos of een onbekende stad doen we allemaal wel eens. Maar waarom raken we de weg niet kwijt op weg naar werk of de supermarkt? Labyrint duikt in de wereld van navigatie. Hoe werkt navigatie in ons brein? Waarom verdwaalt de een sneller dan de ander? En hoe vinden vogels, die soms tienduizend kilometer afleggen, hun weg? En hebben lichaamscellen eigenlijk gevoel voor richting?

Download hier de hele uitzending (rechts klikken en 'opslaan als').

Luister naar het wonderlijke, maar ware verhaal van Richard, wiens wereld dagelijks draait. Steeds op dezelfde plekken. Altijd een kwart slag. Wat is er aan de hand? Een verhaal gemaakt door Frederique Melman.

 

Ook een gesprek met Henk van der Jeugd, hoofd onderzoek van het Vogeltrekstation, over onderzoek naar de vraag hoe vogels over enorme afstanden hun weg vinden. De ontwikkelingen in dat veld volgen elkaar razendsnel op. Het aardmagnetisch veld, verklappen we alvast, is slechts een deel van het verhaal.

 

We gaan op bezoek bij duivenmelker Bert Braspenning, alias de 'King of Sprint'. Bert zit al ruim zestig jaar in de duivensport en hij is nog steeds vol van zijn duifjes. Deze ochtend is het wachten op zijn eerste duiven die thuis moeten komen van een lange wedstrijdvlucht. De spanning is te voelen. 'Want ik doe mee voor de eerste prijs, ik wil geen figurantenrolletje spelen!'

 

Je lichaam af? Zitten al je cellen op hun plek? Niets is minder waar. Celbioloog Johan de Rooij van het Hubrecht Instituut neemt ons mee op een reis door het lichaampje van een groeiend embryo waarin het een voortdurend reizen van cellen is.