Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Hoeveel mensen hebben, wellicht al sinds de prehistorie, met open mond naar de nachtelijke hemel vol lichtpuntjes gestaard? 'Wat is daar allemaal?', moeten miljarden zich afgevraagd hebben.

Met de technologische eeuw waarin we nu leven is deze vraag steeds beter te beantwoorden. Niet alleen gaf het ons een besef van de onmetelijkheid van het heelal, we vermoeden inmiddels zelfs dat er een kans is dat er ergens anders ook leven is. Maar hoe vinden we dit? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek schreef het boek Planetenjagers, waarin hij de zoektocht van de mens naar 'zijn evenbeeld' (een broertje of zusje van de aarde) uiteenzet als een spannende avonturenroman. 

Kijk op www.planetenjagers.nl voor nog meer informatie.

Actueel: 'Rokersgen' maakt niet-rokers dikker

Van roken val je af. Maar als je een bepaald gen bezit, val je nóg meer af als je rookt, of merkwaardig genoeg, kom je juist sneller aan als je niet rookt. Dit blijkt uit groot internationaal tweelingonderzoek. Hoe zit dit precies? We spreken hierover met Prof. Dorret Boomsma, hoogleraar biologische psychologie aan de VU Amsterdam en directeur van het Nederlands Tweelingenregister.

Antwoordapparaat: Sonde naar Pluto

De sonde New Horizons die nu richting Pluto reist is uit zijn slaaptoestand wakker geworden. De sonde heeft een antenne gericht op de aarde om contact te houden, maar de richting waarin de antenne wijst, luistert zeer nauw. Hoe blijft de antenne zo goed op de aarde gericht, en hoe weet de sonde wanneer het tijd is om 'wakker te worden'? Dat vroeg luisteraar Kees le Clercq zich af. Hij stuurde zijn vraag naar dekennisvannu.nl Aan de telefoon is Fred Jansen, missieleider van Rosetta van de ESA, met het antwoord.