Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Karin van den Boogaert in gesprek met hoogleraar Amerikaanse politiek Bart Kerremans.

Hillary Clinton mag dan opnieuw geteisterd worden door haar e-mail-verleden, voorlopig (met de nadruk op voorlopig) zit ze nog altijd stevig in het zadel om Donald Trump van het presidentschap af te houden, aldus Bart Kerremans. Hij is Belgisch hoogleraar Amerikaanse politiek, politieke economie en internationale relaties aan de KU Leuven en praat met ons over de oorsprong van de hedendaagse politieke onvrede.

Wat deze presidentsverkiezingen vooral duidelijk hebben gemaakt, is dat de ontevredenheid over het Amerikaanse politieke systeem groot is bij grote groepen burgers. Die ontevredenheid verdwijnt niet zomaar na 8 november. Waarom zijn deze mensen toch zo kwaad op het politieke establishment? En, hoe groot zijn de gelijkenissen met ontevreden Nederlandse en Europese kiezers? Ook media en academici met een grondige expertise, lijken steeds meer in het clubje van onbetrouwbare elite geplaatst te worden door mensen met een politiek wantrouwen. Wat moet er gebeuren om het verloren vertrouwen terug te winnen?

Hoewel er verschillende factoren meespelen, toont wetenschappelijk onderzoek volgens Kerremans aan dat die ontevredenheid wel degelijk een oorsprong heeft. Grote groepen mensen kunnen niet gemakkelijk aan een degelijke betaalde en werkzekere baan komen. Waar de hooggeschoolde bovenlaag vaak de vruchten van onze globaliserende tijden kan plukken, zien mensen in een iets minder fortuinlijke situatie globalisering logischerwijze als een bedreiging. Zij zien vooral de bedrijven die wegtrekken of moeten sluiten, migranten als concurrenten in werk en huisvesting, en de dreiging van terrorisme.

Het is niet eenvoudig, maar volgens Kerremans moeten politici er vooral voor zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen in zo’n hachelijk situatie verkeren. Want zoals elke politieke wetenschapper weet: mensen met angst om te verliezen hoor je veel meer dan diegenen die tevreden zijn.

Benieuwd naar de andere afleveringen van de DKVN Podcast? Je vindt ze hier. Neem abonnement en krijg alle afleveringen automatisch op je telefoon of tablet.