Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Nieuwe technieken maken het mogelijk om beter te weten hoe kunstwerken er in het verleden uit hebben gezien. Je kunt er een blik mee in het verleden werpen en de kunstenaar steeds beter leren kennen. Scanners zien kleuren of schetsen die voorheen verborgen waren, of restauraties uit het verleden die niet blijken te kloppen.

Restaurator Petria Noble en chemicus Annelies van Loon werken met een scanner die dwars door de verflagen van Rembrandts schilderijen heen kan kijken, en proberen daarmee te achterhalen hoe hij ooit Marten en Oopjen schilderde. Archeoloog Ludo Snijders probeert samen met erfgoed onderzoeker David Howell een oud Mexicaans boek te ontcijferen waarvan de tekeningen weggekrast zijn. En kleurstofspecialist Art Ness Proaño Gaibor, fysicus Frank Ligterink en kunsttechnoloog Birgit Reissland onderzoeken hoe de inkttekeningen van Van Gogh er in het verleden uitzagen, maar doet ook een voorspelling voor de toekomst. 

Deze film is gemaakt voor het Science4Arts onderzoeksprogramma van NWO, waarbij conservatoren, restauratoren, geesteswetenschappers en natuurwetenschappers samenwerken aan nieuwe manieren van restaureren en conserveren van kunst. 

Bekijk hier deel 1: Een gezonde samenwerking

Meer informatie: nwo.nl/science4arts