Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Smelten de gletsjers?

Bart Meijer duikt in de wereld van het wetenschappelijke onderzoek op de poolkap. Kijk de aflevering nu terug.

Een bijzondere aflevering van het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. Verslaggever Bart Meijer bezoekt de westkust van Antarctica, het gebied waar de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering het meest in het oog springen. Hij volgt Nederlandse wetenschappers die in dit schitterende gebied onderzoek doen naar klimaatverandering.

De aarde als geheel warmt op, maar op sommige plekken gaat het harder dan andere. Het Antarctisch schiereiland is de afgelopen decennia veel sneller opgewarmd dan de rest van de wereld. De ijskap neemt er in rap tempo af en gletsjers trekken zich terug.

Bart verblijft op de Britse basis Rothera waar het Nederlandse Dirck Gerritsz laboratorium staat, het eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica dat in 2013 door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ) werd opgezet.

Om in kaart te brengen wat de invloed is van de opwarming op het leven op Antarctica plaatste bioloog dr. Stef Bokhorst elf jaar geleden kleine klimaatkamers. In deze ruimtes wordt het zo’n 2 graden warmer dan daarbuiten. Hoe reageert het leven - mossen, springstaarten en mijten - op deze veranderde omstandigheden? Bokhorst keert na jaren afwezigheid voor het eerst terug naar zijn klimaattentjes. Hoe hebben ze de jaren doorstaan?

Dit is de eerste van twee afleveringen waarin Bart Meijer samen met regisseuse Saskia van Leeuwen en cameraman Wim Oosthoek door Antarctica reist. Drie weken lang filmde het NTR-team in dit gebied en dat leverde behalve spectaculaire beelden ook een indringende boodschap op over ons klimaat.

19 - 12 - '14: heenreis

Voorafgaand aan het vertrek belde Bart Meijer met de Coen en Sander Show. Luister het fragment hieronder!

De uitzendingen zijn op 4 en 11 februari, en tot die tijd volgen we de expeditie online. Op deze pagina's houden we updates bij van Bart en zijn team en geven we achtergrondinformatie. Volg ons ook op facebook en twitter voor actuele updates.