Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Stress in het brein

Een gezonde hoeveelheid stress geeft ons immuunsysteem een opkikker en houdt ons geheugen scherp. Aan de andere kant van de medaille kan teveel spanning ook nare ziektes veroorzaken. Maar hoe weten we wat onze juiste stressbalans is?

In het wetenschapscafé vertelt KNAW Academiehoogleraar en neurowetenschapper Ron de Kloet alles over zijn decennialange onderzoek naar stress.

In het forum zitten vandaag: Martijn van Calmthout, Chef Wetenschap van De Volkskrant, Anouck Vrouwe, wertenschapsjournalist, en Bennie Mols, wetenschapsjoutnalist en publicist.

Dit interview is onderdeel van een serie tweewekelijkse interviews in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Een Academiehoogleraar is een hoogleraar die door de KNAW in staat wordt gesteld om zich gedurende vijf jaar naar eigen inzicht bezig te houden met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, zonder de bestuurlijke verplichtingen die gewoonlijk tot zijn takenpakket behoren.

Prof.dr. Ron de Kloet is een van de meest vooraanstaande neurowetenschappers van ons land. Professor De Kloet is de afgelopen tientallen jaren leidend geweest in het onderzoek naar de effecten van stress en stresshormonen op het brein. Hij was het die in de jaren ’80 aangrijpingspunten voor het stresshormoon cortisol in de hersenen ontdekte. Zijn werk wordt internationaal zeer gewaardeerd. Dit blijkt alleen al uit de ruim 24.000 keer dat zijn werk is geciteerd in de vakliteratuur.

De komende maanden zullen o.a. nog aan bod komen:  Bert Brunekreef (over luchtvervuiling, milieu en gezondheid), Eric Bergshoeff (over elementaire deeltjes), Roeland Nolte (over het ontwerpen en bouwen van moleculen) en Bram Buunk (over burn-out en oerdriften op de werkvloer). In juli zullen de vers benoemde hoogleraren van 2011 te gast zijn.