Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
26 december 2014

De Noordpool smelt en dat maakt het een stuk aantrekkelijker om het gebied te claimen. Hoe zit het eigenlijk met de Zuidpool? Smelt het ijs daar net zo hard door de klimaatverandering en hoe aantrekkelijk is dat grondgebied voor verschillende landen?

Het was pas nog in het nieuws: Denemarken legt een claim op de Noordpool. En het is niet alleen de Denemarken die aast op de Noordpool. Door het smelten van het ijs wordt dit gebied steeds interessanter om te claimen. Wat valt er te halen op de Noordpool en hoe strijden landen om dit gebied?
En hoe zit het eigenlijk met de Zuidpool? Daarvoor is, in tegenstelling tot de Noordpool, een verdrag afgesloten waarin staat dat militaire activiteiten verboden zijn en dat Antarctica een wetenschappelijk reservaat is. Maar dat verdrag loopt in 2048 af. Zijn landen zich nu al aan het voorbereiden op de afloop van dit verdrag?

Martijn van Caltmhout gaat in gesprek met: 
Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht.
Louwrens Hacquebord, emeritus-hoogleraar Arctische en Antarctische studiën en voormalig directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Ook zit side-kick Bennie Mols aan tafel, wetenschapsjournalist. Hij was in 2008 met onderzoekers enkele weken op een Canadese ijsbreker in het Noordpoolgebied.

Meer weten over de poolgebieden?

Louwrens Hacquebord schreef het boek 'Wildernis, woongebied en wingewest, een geschiedenis van de poolgebieden'. Het boek zal in januari 2015 verschijnen. 

Afbeelding Flickr Greenland_com