Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
19:45 uur - Nederland 2

Over knallende bellen, bodemverzakking in Limburg en levende batterijen in de Noordzee.

Knallende bellen

Met imploderende luchtbellen kunnen wetenschappers vieze voorwerpen schoonmaken, maar ook nierstenen vergruizen en tumoren aanvallen. Zulke bellen reageren namelijk op voor mensen onhoorbaar geluid. Als je ze met de juiste frequentie bestookt, imploderen ze en komt er een enorme kracht vrij. André Kuipers onderzoekt dit verschijnsel bij de Universiteit Twente.

Bodemverzakkingen in Limburg blootgelegd door nieuwe satelliet

Op donderdag 3 april wordt de satelliet Sentinel-1a gelanceerd. Deze satelliet kan allerlei bewegingen van het aardoppervlak registreren, waaronder bodemverzakkingen. Dit is interessant voor Nederland omdat kan worden gemeten hoe het nu precies zit met de bodemverzakkingen in Groningen die voor zoveel onrust zorgen. Maar dit speelt niet alleen in Groningen. Ook de Limburgers hebben er last van. En de jarenlange mijnbouw heeft daar alles mee te maken. Diederik Jekel gaat op onderzoek in Limburg.

Levende batterijen in de Noordzee

Draadvormige zeebacteriën werken als een batterij. Dat ontdekten Nederlandse en Belgische onderzoekers. Door elektronen te transporteren van de zeebodem naar het bodemoppervlak wekken ze stroom op. Hoe doen ze dit? En wat hebben wij eraan? Bart trekt zijn kaplaarzen aan en gaat op zoek naar deze bijzondere stroomopwekkers.