Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Een middel dat ons hart lenig en sterk houdt, lijkt steeds dichterbij te komen. Bij ons aanwezig in de studio is Anton Horrevoets, celbioloog verbonden aan het VU Medisch Centrum. Hij vertelt meer over onderzoek naar zo'n medicijn. Verder praten we over de wetenschappelijke ambities van islamitische landen in het Midden-Oosten en spreken we met toxicoloog Theo de Kok over de aanwezigheid van nitriet in spinazie en vlees en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Want mag je spinazie nou wel of juist niet opnieuw opwarmen?

Download hier de uitzending (rechts klikken en opslaan 'als').

Wat is wetenschap?
We vragen het aan de mensen op straat in Almelo.

Verouderend hart
Een medicijn om ons ouder wordende hart lenig en sterk te houden. Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar de oplossing lijkt binnen handbereik te zijn. Dat blijkt uit een artikel dat deze week is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature. In de studio Anton Horrevoets, celbioloog verbonden aan het VU Medisch Centrum, die meewerkte aan dit onderzoek.

Islam en Nobelprijzen
Iran bracht vorige week voor het eerst een levend wezen de ruimte in. Een mijlpaal. Het land heeft grote wetenschappelijke amibities. En niet alleen Iran, het hele Midden-Oosten, getuige de vele universiteiten en onderzoekscentra die er als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar gaan de Islam en wetenschap eigenlijk wel samen? We praten hierover met Midden-Oosten deskundige Petra Sijpesteijn van de Universiteit Leiden.

Post: nitriet in spinazie
Deze week een vraag van Jasmijn Bus, zij vraagt zich af of je spinazie mag opwarmen of juist niet? Dit in verband met nitriet. Voor het antwoord zijn wij terecht gekomen bij Theo de Kok, toxicoloog Universiteit Maastricht.

Heeft u ook een interessante vraag waar u het antwoord maar niet op vindt? Stuur hem dan naar
labyrintradio@vpro.nl. Geen vraag is ons te gek!

Nitriet in vlees
De conserveringsmiddelen die voor de rode kleur in vlees zorgen, blijken kankerverwekkend te zijn. Hoe neutraliseer je die stoffen zonder dat het vlees bederft? Toxicoloog Theo de Kok van de Universiteit Maastricht denkt daar een oplossing voor te hebben.