Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Pavlov Radio | Uitzending zaterdag 14 december | Radio 1

Op 1 januari 2014 mogen Bulgaren en Roemenen zonder werkvergunning de Europese arbeidsmarkt op. Nederland verwacht veel arbeidsmigranten. Pavlov laat de politieke discussie daarover links liggen, en buigt zich in plaats daarvan over de ervaring van de migrant.

Hoe is het om te emigreren? Om je geboortegrond achter te laten en een bestaan op te bouwen in een nieuw land? Blijft het thuisland altijd trekken? Komt er een moment waarop je opnieuw wortel schiet? We praten erover met ´╗┐theatermaakster Ioana Tudor, die op haar tiende uit Roemenië naar Nederland kwam, en met Hanneke Dijkman, die zeven jaar in Afrika woonde en nu emigranten begeleidt bij hun terugkeer naar Nederland.

Ook in Pavlov: Je vertrouwt iemand of niet. En meestal weet je dat al in één oogopslag. Hoe ontstaat deze mysterieuze emotie, en hoe repareer je een gebrek eraan? Fundamentele vragen, want zonder vertrouwen is samenwerken onmogelijk.

Sociaal psycholoog Paul van Lange onderzoekt hoe vertrouwen ontstaat en vermindert tussen individuen en groepen. Is vertrouwen bijvoorbeeld afhankelijk van de omvang van de groep? En is wantrouwen besmettelijk?