Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu | 2 november 2014

De Zandmotor is een unieke vorm van kustbescherming. De Kennis van Nu volgt een internationaal onderzoeksteam op de Zandmotor en doet een aantal opmerkelijke ontdekkingen.

Veel interesse

Rijkswaterstaat ontwikkelde met verschillende wetenschappers een vernieuwend concept voor kustbescherming. Voor het strand van Kijkduin werd 21,5 miljoen kuub zand opgespoten als een haakvormig schiereiland. Deze manier van kustbescherming wordt over de hele wereld met veel interesse gevolgd. De effectiviteit van de Zandmotor werd de afgelopen zes weken dan ook door een groot team internationale wetenschappers onderzocht.

Boze vissers

Er zijn echter twee grote problemen ontstaan. Volgens de visserij is op de verkeerde plek zand opgezogen. Hierdoor bestaat het opgespoten materiaal van de zandmotor uit grote plakken veen die los in het water drijven, met als gevolg dat de netten van lokale vissers kapot gaan. Daarnaast verandert de Zandmotor het lokale stromingspatroon en hierdoor kunnen zwemmende recreanten in gevaarlijke situaties terecht komen.

Maak alvast kennis met de wetenschappers en hun onderzoek op de blog die zij bijhouden vanaf de Zandmoter,